breaking news

В кафе „Усмивка“ в Истанбул ще ви обслужат младежи със синдром на Даун

март 13th, 2018 | by Албена Вулева
В кафе „Усмивка“ в Истанбул ще ви обслужат младежи със синдром на Даун
ИСТАНБУЛ
0

Най-трогателното кафе в Истанбул се намира в Юскюдар! Казва се „Усмивка“ и в него работят младежи със синдром на Даун.

rHOEojXVcuE

Кафето е създадено то родителите на особените деца, които вече са поотраснали и се нуждаят в социален живот и адаптация. Проектът е активно подкрепен от администрацията на района и въпреки, че не силно финансово успешен продължава съществуването си.⠀
Преди да бъде нает на работа нов работник кандидатът бива обучаван на специални курсове. Учат се правилата за хигиена, обслужване и общуване. Младежите се учат и  как да бъдат по-самостоятелни. Има случай, в който след успешен стаж в това кафе един младеж е бил взет на работа в престижен ресторант на бреговете на Босфора.

„Слънчевите“ хора са невероятно добри и усмихнати. За това и кафето е било кръстено “ Усмивка“, защото сервитьорът винаги приветливо ви се усмихва и с голяма радост ще ви донесе чаша горещ чай.

Кафето изпълнява наведнъж две мисии : от една страна дава работа на „особени“ хора и помага за адаптацията им, а от друга страна  възпитава обществото в дух на търпимост към инвалидите, показва ги и учи как да се общува правилно с тях.

А вие бихте ли  посетили такова кафе? Или ще предпочетете традиционният вариант?Коментари

коментара

Comments are closed.